top of page

איך מכניסים כסף לבנק?

בעולמות ה-Web 3 תהליך הכנסת כספי החברה לבנק עלול להיות ארוך, מאתגר ויקר. אז איך עושים את זה נכון?

עו"ד ורו"ח טל דננברג

15 מאי, 2024 | אוף ראמפ

רו"ח רועי כץ

עו"ד ורו"ח טל דננברג

15 מאי, 2024 | אוף ראמפ

רו"ח רועי כץ

אוף ראמפ ישראל הוא פרויקט המידע הגדול של פורום החברות. המטרה שלנו- לתת לכם את כל המידע הזמין על מה כדאי לעשות כאשר אתם פותחים את חברת ה- web3 שלכם. המידע אינו יעוץ משפטי, אבל המטרה שלו היא בהחלט לתת לכם את הרקע המתאים לפני שתצללו לפרטים. במסגרת הפרויקט אספנו סדרה של מומחי תוכן, שיאפשרו לכם, ה- Builders של התחום, להבין למה אתם נכנסים, איפה אפשר להתקדם, וממה צריך להיזהר.

אוף ראמפ בעולם האמיתי – איך מוציאים כסף לבנק

כאשר אנחנו מקימים חברה, הדברים שמטרידים אותנו יהיו המוצר, הקוד, השיווק. אבל בעולם ה-Web3, הנושא של הכנסת הכספים לבנק עלול לגזול לא מעט זמן ומשאבים, אם יטופל לא נכון.

חשוב להבין כי ישנן תמיד דרכים עוקפות כדי להתמודד עם מצב בו אין לכם חשבון בנק, או אם אתם לא יכולים לעשות איתו פעולות שונות. אבל זה תמיד צורך זמן ומשאבים אחרים; והכי חשוב, זה יקר. כך למשל, אם לא יהיה לכם חשבון בנק, אפילו פעולה פשוטה כמו תשלומי ניכויים (מס הכנסה וביטוח לאומי) לעובדים עלולה להפוך לבעיה גדולה עם זאת, אם תפעלו נכון ובשקיפות המתאימה מול הבנקים, סביר להניח שתימנעו מרובן המכריע של הבעיות.


סטירת מציאות: הבנקים רואים מטבעות דיגיטליים כסיכון

קחו את זה כנתון. זה לא נכון מתודולוגית, אך בהתחשב במצב הרגולטורי הקיים כיום, הארגונים הבינלאומיים תופסים את הפעילות הקשורה במטבעות דיגיטליים כפעילות אשר טמונה בה מרכיב של סיכון. ולכן, כל הפעילות שלכם תיבדק, לפחות בהתחלה, בצורה מדוקדקת.


קריאת מציאות: הרגולציה עובדת לטובתכם

עם זאת, כיום לבנקים אסור אוטומטית לסרב לכם. כבר בשנת 2022 יצא נב"ת (נוהל בנקאי תקין, 411) שאוסר, על תאגידים בנקאיים לסרב לקבלת כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים, רק משום שמקורם במטבעות דיגיטליים. כלומר, אם הבנק שלכם דוחה אתכם על הסף, אפשר להעיר את תשומת ליבו שאסור לו.

הארגונים הבינלאומיים תופסים את הפעילות הקשורה במטבעות דיגיטליים כפעילות אשר טמונה בה מרכיב של סיכון. ולכן, כל הפעילות שלכם תיבדק, לפחות בהתחלה, בצורה מדוקדקת.

כיצד מתחילים?

בעבודה על פתיחת מסלול קבלת הכספים ישנן שלוש נקודות שלקראתן כדאי לעצור, לתכנן ורק אז לפעול. הפנייה לבנק, פתיחת החשבונות בפלטפורמות; וקבלת הכספים עצמם.


פתיחת חשבונות בנק

ראשית, כדאי להתחיל בבנקים שנוח לעבוד איתם. הבנקים הכי בקיאים הם בנק הפועלים, ובנק דיסקונט. בבנק הפועלים, עדיף להגיע לסניפי ההייטק, ובבנק דיסקונט עדיף לסניפים המרכזיים, הגדולים יותר. ככלל עדיף לא להגיע לבנקים אשר קיבלו החרגה מבנק ישראל המאפשרת להם שלא לעסוק בתחום כגון וואן זירו.

כאשר ניגשים לבנק, חשוב מאוד להגדיר את הפעילות במדויק, ללא תיאורים כלליים מידי. כך למשל, אם אתם חברה העוסקת בפיתוח טכנולוגיה לחוזים חכמים, חשוב שלא תכתבו את המינוח הכללי "חברת קריפטו"; שכן אז הבנק עלול לחשוב כי אתם גוף העוסק במתן אתם שירותים פיננסיים אשר צריך רישיון, ומכאן המסלול לפתיחת החשבון יהפוך מסובך יותר ואף עלול להיות יקר יותר.


פתיחת חשבונות בפלטפורמות

נכון לכתיבת שורות אלו, בנקים בישראל עשויים לקבל כספים רק משלושה סוגים של פלטפורמות: נשפי"ם ישראלים, נשפי"ם זרים שיש להם רישיונות במקומות מקובלים, כמו מדינת ניו יורק, ובנקים זרים (גם בבנקים זרים יתכן ותאלצו לעבור בדיקות באשר למקור הכספים ונתיב המטבע). יש לזכור כי על פי מדיניות הנב"ת הבנקים לא מקבלים כיום כספים שמקורם בפלטפורמות DEFI או בפלטפורמות לא מרושינות כגון ביינאנס, בייביט ואחרות.

הכנסת כפסים אל הבנק

קבלת תשלומים

בכל קבלת כספים במטבעות דיגיטליים חשוב מאוד לתעד את העסקה עצמה. הסיבה היא, שמכיוון שהבנקים רואים את הפעילות הזו כפעילות בסיכון גבוה, הם עלולים לבקש הרבה מאוד מידע שיהיה קשה להשיג אותו בעתיד. לכן, אם קיבלתם תשלום - תתעדו.

מה מתעדים? TX-Hash, כתובות, זמן התשלום, הסכמי התקשרות, אסמכתאות. כך למשל, אם יש פוסט ספציפי בדיסקורד שקשור לתשלום, תתעדו. הרעיון הוא ליצור נתיבי ביקורת לעתיד. קיבלתם באונטי? צלמו מסך מהפורום, שימרו על מספר הטרנזאקציה. שימרו על נתיב הביקורת.


ארנקים

בכל הקשור לארנקים, הנקודה החשובה ביותר היא הפרדה. ראשית, הפרידו את הארנק של החברה מהארנקים של בעלי המניות. צרו לחברה ארנק חדש ונקי, ותתחילו לעבוד איתו.

שנית, נסו ליצור הפרדה גם בין המטבעות שיש לכם. אם יש לכם מטבעות שהם לגיטימיים לחלוטין וברור לכם שאין בעיה להכניס אותם לבנק, החזיקו אותם בארנק נפרד משאר המטבעות. יש סיכוי טוב שהפעולה הפשוטה הזו תסייע לכם בעתיד.


מיסוי: גדרו את עצמכם

ראשית, חשוב לציין שאוף ראמפינג עולה כסף. שימרו בצד מספיק עתודות לתשלום מע"מ, מס חברות ומנהלות שונות. שנית, שערי מטבעות דיגיטליים זזים במהירות. כבר קרו לא מעט מקרים בהם אנשים קיבלו תשלום, נקבעה להם שומת המס והמטבעות איבדו במהירות את ערכם, כך שאפילו לא נותר להם כסף לשלם את המס. לכן, כדאי לפעול באחת משתי צורות, או שתגדרו סכום מסוים למיסוי במטבע יציב לבחירתכם (יש לוודא שהמטבע איתו אתם בוחרים לעבוד עולה בקנה אחד עם מדיניות הבנק), או שתמכרו באופן מיידי את הקריפטו, מה שיאפשר לכם שלא להיחשף למיסוי רווח הון על עליית ערך המטבע עצמו.


כותבי המאמר הם עו"ד ורו"ח טל דננברג ורו"ח רועי כץ. מייסדי 'פיסטוקוין בע"מ', מתמחים בחקירות בתחום הקריפטו ומתן חוות דעת לצורך הכנסת כספים למערכת הבנקאית בישראל, ויו"ר משותפים בוועדה לחדשנות, פינטק, בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים בלשכת רואי החשבון.

הצ'קליסט שלי

הצ'קליסט שלי

לסיכום, הנה הנקודות שיסייעו לכם להכניס את הכסף לבנק:

  1. גשו לבנקים שנוח לעבוד איתם.

  2. חשבונות המרה של כספים מיועדים לבנקים ישראלים: רק בפלטפורמות מרושיינות בישראל או במדינת ניו יורק.

  3. בקבלת מטבעות: תעדו את העסקה, ה-TX-Hash, הסכמי ההתקשרות ושימרו על אסמכתאות.

  4. הפרידו ארנקים: ארנק לחברה, ארנק למטבעות "נקיים".

  5. שימרו כסף למיסים והוצאות בירוקרטיות.

bottom of page