top of page

אמא, אני צריך רישיון?

בישראל כל נותן שירות פיננסי צריך רישיון. אז האם הסטארט אפ הצריך גם? דיברנו עם עוה"ד אמיר ונג שעשה לנו סדר

עו"ד אמיר ונג

12 מאי, 2024 | אוף ראמפ

עו"ד אמיר ונג

12 מאי, 2024 | אוף ראמפ

אוף ראמפ ישראל הוא פרויקט המידע הגדול של פורום החברות. המטרה שלנו- לתת לכם את כל המידע הזמין על מה כדאי לעשות כאשר אתם פותחים את חברת ה- web3 שלכם. המידע אינו יעוץ משפטי, אבל המטרה שלו היא בהחלט לתת לכם את הרקע המתאים לפני שתצללו לפרטים. במסגרת הפרויקט אספנו סדרה של מומחי תוכן, שיאפשרו לכם, ה- Builders של התחום, להבין למה אתם נכנסים, איפה אפשר להתקדם, וממה צריך להיזהר.

בישראל יש חוק שקובע שכל מי שנותן שירותים פיננסיים צריך רישיון. אז האם סטארט אפ הבלוקצ'יין שלכם צריך רישיון בישראל? דיברנו עם עוה"ד אמיר ונג שעשה לנו סדר.

 ב- 2016 נחקק חוק חדש בישראל, שלראשונה הכיל בתוכו ביטוי חדש בספר החוקים של ישראל "מטבעות וירטואליים". החוק, שמכונה "חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים", קובע, באופן כללי, שכל מי שנוגע בכסף של אחרים, כולל קריפטו, צריך רישיון בישראל. כלומר, כל מי שעוסק בהחלפה של נכס פיננסי אחד באחר, בהחלפה של קריפטו לקריפטו, או קריפטו לפיאט (ולהיפך). כל מי שפורט, ממיר, מוכר, ואפילו כל מי שמעביר עבור אחר, או גם שומר עבור מישהו אחר את הכספים, כל אלה צריכים רישיון בישראל.


עם זאת, יש פעולות שאין צורך ברישיון עבורן. בגדול, מי שמספק טכנולוגיה לגורם שיש לו רישיון, או ליתר דיוק, מי שרק מספק טכנולוגיה למי שמספק שירות בנכס פיננסי, לא צריך רישיון. בואו ניתן דוגמה:

דלית היא מתכנתת ביטקוין ותיקה והיא מפתחת ארנק מנוהל. כזה שיודע לשמור מטבעות דיגיטליים עבור אנשים אחרים. 

שולה היא בעלת עסק, שנותן ללקוחות שירות שמירה על מטבעות דיגיטליים.


כל עוד דלית מוכרת לשולה את הטכנולוגיה, ושולה היא זו שמשווקת ומפעילה, והיא בעלת הרישיון, דלית לא תצטרך רישיון. רק אם דלית תחליט יום אחד שתיכנות זה לא בשבילה והיא עכשיו רוצה לשווק ללקוחות הקצה, רק אז דלית תזדקק לרישיון.

כך שכלל האצבע הוא ברור: אם אתם פועלים בישראל ונוגעים בכסף (פיאט או קריפטו) של אחרים, אתם צריכים רישיון ישראלי, וגם אם החברה שלכם אינה בישראל אבל אתם נוגעים בכסף של ישראלים, ייתכן בהחלט שאתם צריכים רישיון ישראלי (עוד על מצב בו חברה זרה נוגעת בכסף של ישראלים – בהמשך). עם זאת, השטח האפור כאן הוא די גדול, ורצוי להבין מה בדיוק אתם עושים. 

הנקודה הזו חשובה בשני הבטים: ראשית, פעילות ללא רישיון עלולה להיות עבירה פלילית. כך שיכול להיות שפיתחתם מוצר בתום לב, ופתאום מתברר, שאסור לעשות אותו ללא רישיון. מצב זה עלול לסבך אתכם בעבירות חמורות, ולכן, כדאי לבדוק את גבולות הגזרה לפני שמתחילים לעבוד. שנית, אם חברה ביצעה פעולות ללא רישיון היא עלולה להסתבך מול המשקיעים, או אפילו מול הלקוחות שעלולים לתבוע במקרים של תקלות. כלומר, נוצר כאן סיכון פלילי, וסיכון אזרחי.

על כן, בפני כל מי שעוסק בתחום עומדות כמה שאלות שחשוב לענות עליהן, תוך כדי גיבוש הפעילות שלכם:

1.      איזה פעולות יביאו לכך שתידרשו לרישיון בישראל?

2.      איזה פעולות אתם חייבים לבצע מול גורם שיש לו רישיון?

3.      אם מרכז הפעילות שלי נמצא במדינה אחרת, בה יש לי רישיון, או שאיני זקוק בה לרישיון, מה אני יכול לעשות מול ישראלים ללא רישיון ישראלי, והיכן עובר הגבול בו אצטרך רישיון?


איזה פעולות ידרשו רישיון בישראל אפילו שהחברה אינה ישראלית?

בנושא הזה אנחנו מדברים על ספקטרום, מנעד. ראשית בואו נבין את שתי נקודות הקיצון שלו: אם קיימת חברה שלא פועלת בישראל, ולא פועלת מול ישראלים, אז לא נצטרך רישיון.

אבל אם חברה, אפילו שאינה ישראלית, מפרסמת בעברית, מחזיקה אתר בעברית, מטרגטת ישראלים, מחזיקה נציגים בישראל, מקבלת ומחזירה כסף לבנקים ישראלים, היא תצטרך רישיון בישראל.

איפשהו בין שתי הנקודות הללו עובר הקו בו מתחייב רישיון. עם זאת, בהחלט יכול לקרות מצב בו חברה זרה לא מפרסמת לישראלים, לא מטרגטת ישראלים, אפילו חוסמת גלישה מישראל, וישראלים איכשהו הצליחו להתחבר ולסחור דרכה. לכאורה, אפשר לטעון שצריך רישיון, כי יש שם ישראלים, מעשית, איש לא ידרוש ממנה רישיון בישראל והיא גם תוכל לטעון שאין לה שום צורך ברישיון כזה. והכי חשוב – תבדקו את הנושא הזה לעומק, שלא תסתבכו.

רישיון במדינה אחרת לא יעזור

ומה אם יש לי רישיון במדינה זרה?

אם מבצעים פעילות שמצריכה רישיון בישראל (כמו שכתבנו), אז העובדה שיש רישיון במדינה אחרת כלשהי – לא עוזרת. כל מדינה והחוקים שלה והרישיונות שלה.


איזה פעולות חייבים לבצע מול מי שיש לו רישיון?

נניח שאתם לא מבצעים בעצמכם פעילות שמצריכה רישיון, אבל אתם כן משתמשים בשירותים של חברות שמספקות שירות פיננסי שמצריך רישיון. החוק אומר שמי שמבצע פעולות בנכס פיננסי ללא רישיון, מבצע עבירה. אם אתם רק הלקוחות של חברה שעושה פעולות פיננסיות כאלה, אז אתם עצמכם לא עבריינים אפילו אם לאותה חברה אין רישיון (כמובן בהנחה שאתם לא עוסקים בהלבנת הון או עוזרים לאחרים לעשות זאת...). אבל גם כאן נוצר סיכון אזרחי- כך למשל אם השארתם את הכספים שלכם אצל קסטודיאן שאינו בעל רישיון, או החלפתם אצל חלפן שחור, אתם עלולים לחשוף את עצמכם לתביעות מצד הלקוחות או המשקיעים שלכם (לדוגמה כי אחר כך תהיה בעיה קשה להכניס כסף לבנקים). ולכן, בכל פעולה בנכס פיננסי, עדיף קודם לבדוק באתר של רשות שוק ההון ולברר שלנש"פ מולו שאתם מבצעים את הפעילות יש רישיון.



"הכותב הוא עו"ד אמיר ונג, ראש תחום תחרות ורגולציה במחלקת תעשייה ורגולציה ושותף במשרד עוה"ד גולדפארב-זליגמן"

הצ'קליסט שלי

  1. גשו לבנקים שנוח לעבוד איתם.

  2. חשבונות המרה של כספים מיועדים לבנקים ישראלים: רק בפלטפורמות מרושיינות בישראל או במדינת ניו יורק.

  3. בקבלת מטבעות: תעדו את העסקה, ה-TX-Hash, הסכמי ההתקשרות ושימרו על אסמכתאות.

  4. הפרידו ארנקים: ארנק לחברה, ארנק למטבעות "נקיים".

  5. שימרו כסף למיסים והוצאות בירוקרטיות.


bottom of page